Skip to main content

Onderhoud van houten gevelelementen Kozijnen worden geleverd met een voorlaklaag. Zorg ervoor dat ze binnen 6 maanden (transparant) of binnen 12 maanden (dekkende kleuren) worden afgelakt.

Van harte gefeliciteerd met uw aankoop! Wij hopen dat onze kozijnen, ramen en deuren precies aan uw wensen zullen voldoen. Wij leveren gedetailleerde verwerkingsvoorschriften en besteden veel zorg aan de productie. Om de waarde van uw woning te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel.

Kwaliteit van houten gevelelementen (KVT)

Gevelelementen, kozijnen, ramen en deuren moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen, zowel wat betreft het gebruikte hout als de fabricage. Daarom zijn onze producten voorzien van een KOMO-gecertificeerd Wijzonol voorlaksysteem (concept II). Dit systeem voldoet aan de BRL 0817-normen van SKH en heeft een minimale laagdikte van 120 micrometer voor dekkende afwerking en 140 micrometer voor transparante afwerking.

Transport, opslag en montage

Volg de normen in KVT, katern 72 en 73 bij transport, opslag en montage. Zie: kvt-online.nl

Afwerking en oplevering: het belang van samenwerking

Timmerfabrieken leveren steeds vaker gevelelementen met beglazing en aflak, maar vaak wordt het glas nog door anderen geplaatst en het schilderwerk door een externe schilder gedaan. De glaszetter zorgt voor vakkundige beglazing, waarna de schilder eventuele beschadigingen herstelt voordat hij de definitieve verflaag aanbrengt. Deze laatste verflaag beschermt tegen weersinvloeden en geeft de kozijnen hun uiteindelijke uitstraling.

Afschilderinstructies voor dekkend werk

Buitenwerk:

 1. Reinig het houtwerk met een mild reinigingsmiddel zoals Universol of St. Marc.
 2. Schuur het houtwerk grondig met schuurpapier P220.
 3. Herstel beschadigde delen met LBH SDT Ultra Grondlak en schuur tussentijds licht op.
 4. Schuur de bijgewerkte delen licht op en werk af met LBH SDT Ultra Hoogglanslak.

Binnenwerk:

 1. Reinig het houtwerk met een mild reinigingsmiddel zoals Universol of St. Marc.
 2. Schuur het houtwerk grondig met schuurpapier P220.
 3. Herstel beschadigde delen met AQUA Hechtprimer Bioseries en schuur tussentijds licht op.
 4. Schuur de bijgewerkte delen licht op en werk af met AQUA Zijdeglans.

Afschilderinstructies voor transparant werk

Buitenwerk:

 1. Reinig het houtwerk met een mild reinigingsmiddel zoals Universol of St. Marc.
 2. Schuur het houtwerk grondig met schuurpapier P220.
 3. Herstel beschadigde delen met LBH SDT Ultra Grondlak en schuur tussentijds licht op.
 4. Schuur de bijgewerkte delen licht op en werk af met LBH SDT Ultra Hoogglanslak.

Binnenwerk:

 1. Reinig het houtwerk met een mild reinigingsmiddel zoals Universol of St. Marc.
 2. Schuur het houtwerk grondig met schuurpapier P220.
 3. Herstel beschadigde delen met AQUA Hechtprimer Bioseries en schuur tussentijds licht op.
 4. Schuur de bijgewerkte delen licht op en werk af met AQUA Zijdeglans.

Tips voor onderhoud

Uw nieuwe woning is met zorg ontworpen, maar om vochtproblemen te voorkomen, moet u enkele kwetsbare punten goed in de gaten houden. Regelmatige inspectie en onderhoud van het verfsysteem zijn daarbij onmisbaar.

Waarop letten:

 • Afstand onderdorpels: Zorg voor minimaal 50 mm tussen houten onderdorpels en tuin/bestrating.
 • Voorkom begroeiing: Gras en planten tegen het houtwerk kunnen vochtinfiltratie veroorzaken.

Onderhoudsschema: Geef de kozijnen hun eerste volledige schilderbeurt volgens het onderhoudsschema. Voer tussentijdse bijwerkbeurten uit bij beschadigingen. Een vakman kan helpen bij het inspecteren en beoordelen van onderhoudsbehoeften.

Let vooral op:

 • Verbindingen: Naden bij verbindingen.
 • Kale plekken: Scherpe randen.
 • Verfslijtage: Verpoederen van verf op onderdorpels aan de zonzijde.

Controle of inspectie?

Door weer en wind slijt de verf sneller aan de zonzijde dan aan de schaduwzijde. Donkere kleuren absorberen meer warmte, waardoor hogere temperaturen en grote spanningen ontstaan. Dit versnelt het verouderingsproces van de verf. Zorg ervoor dat het beglazingssysteem vocht buiten houdt, want slecht onderhoud kan de garantie en schadeafhandeling nadelig beïnvloeden.

Verwerkingsvoorschriften van Wijzonol producten

 • LBH SDT Ultra Grondlak: Link
 • LBH SDT Ultra Hoogglanslak: Link
 • AQUA Hechtprimer Bioseries: Link
 • AQUA Zijdeglans: Link
 • Wijzonol Transparant UV Zijdeglans: Link
 • AQUA Blank: Link

Klasse-indeling RAL & niet-RAL-kleuren

Speciale aandacht dient te worden besteed aan kleuren in klasse 3.

De tabel voor kleur en onderhoud omvat een groot aantal RAL-nummers. Voor elke RAL-kleur wordt het verwachte onderhoud van de afwerklaag weergegeven in een klasse, gekoppeld aan de maximale verwachte temperatuur van het oppervlak die de RAL-kleur in de afwerklaag veroorzaakt.

De niet-RAL-kleuren kunnen ook worden ingedeeld in een van de drie onderhoudsklassen zodra de helderheidswaarde van de kleur bekend is (dit is de Y-waarde volgens ISO-norm 7724-1). Met de helderheidswaarde Y kunt u de stijging van de oppervlaktetemperatuur (TOS) berekenen volgens de formule: TOS = 47,5 x (1 – Y/100). Bij de indeling is er een verband tussen kleur en temperatuurstijging in de afwerklaag op het houtoppervlak.

In klasse 1 zijn de kleuren gunstig (temperatuurstijging < 36°C). Deze kleuren kunnen onder alle omstandigheden worden toegepast, vooral als er factoren zijn die een ongunstig effect hebben op de onderhoudsfrequentie van het timmerwerk, zoals sterke blootstelling aan zonlicht of het gebruik van naaldhout in geveltimmerwerk. Voor kleuren uit klasse 1 kan het onderhoudsschema voor ‘lichte kleuren’ worden aangehouden.

In klasse 2 zijn de kleuren normaal (temperatuurstijging tussen 36-44°C). Over het algemeen kan het onderhoudsschema voor ‘lichte kleuren’ worden toegepast op kleuren die in klasse 2 vallen, met enkele opmerkingen. Voor kleuren in klasse 2 wordt altijd aanbevolen om de horizontale delen met een hogere frequentie te inspecteren. Het onderhoudsschema voor ‘donkere kleuren’ geldt voor kleuren in klasse 2 wanneer er omstandigheden zijn die in de zomer kunnen leiden tot extreem hoge luchttemperaturen in combinatie met direct zonlicht, zoals bijvoorbeeld gevels op het zuid-zuidwesten of geveltimmerwerk boven warmte-reflecterende oppervlakken zoals water.

In klasse 3 zijn de kleuren ongunstig (temperatuurstijging > 44°C). Als u kiest voor kleuren uit klasse 3, moet u vooral in ongunstige situaties waarin geveltimmerwerk is toegepast, rekening houden met versneld onderhoud. Het wordt dan aanbevolen om het onderhoudsschema voor ‘donkere kleuren’ aan te houden.

Bij het gebruik van deze kleuren, evenals bij transparante lakafwerking, vervalt de garantie op craquelé/openbarsten van de verf, evenals op het openbarsten van het onderliggende hout en/of houtfineer. Eventuele aanpassingen aan deze onderdelen als gevolg van deze kleurkeuze worden uitgevoerd op regiebasis.

Richtlijnen voor inspectie en uitvoering

Reiniging

Bij het wassen van ramen moet ook het houtwerk worden meegenomen; gebruik geen schuurmiddelen of chloor, maar gewone huishoudelijke reinigingsmiddelen.

Binnen schilderwerk

Om het buitenschilderwerk in optimale staat te houden, moet ook het binnen schilderwerk worden onderhouden.

Hang- en sluitwerk

Scharnieren, draaipunten en sluitingen kunnen meestal worden bijgesteld. Bij haperingen of moeilijk sluiten moeten de sluitingen of sluitkommen opnieuw worden afgesteld. Geef elk jaar een druppeltje zuurvrije olie aan alle scharnieren, draaipunten, raam- en deursluitingen, sloten, enzovoort, voor soepel draaien en sluiten. Bij moeilijk draaiende sleutels is meestal wat grafiet voldoende (gebruik geen olie in het sleutelgat). Bij meerpuntsraam- en deursluitingen moeten de ‘haken’ worden ingespoten met een Teflonspray (gebruik beslist geen siliconenspray!).

Beglazing

Kitvoegen moeten schuin naar buiten aflopen; stilstaand water is schadelijk. Bij open naden tussen glas en kit moeten deze worden verwijderd en opnieuw worden aangebracht. Naden bij droge beglazingssystemen (rubberprofielen) moeten door een vakman worden hersteld (profielen vervangen).

Sloten, deurkrukken, schilden, tochtprofielen, rubbers

Schilder deze onderdelen niet mee.

Glaslatten

Verwijder regelmatig vuil uit de ventilatieruimte onder de beluchtingslatten. Capillaire naden tussen glaslat en kozijn moeten worden afgedicht met polysulfide- of polyurethaankit.

Kale plekken en randen

Reinig, ontvet, licht opschuren, twee keer gronden en aflakken.

Open verbindingen

Uitkrabben en dichten van naadjes tussen kozijndelen (dorpels en stijlen) met polysulfide- of polyurethaankit (gebruik absoluut geen siliconen of siliconen houdende kit).

Aangebrachte brievenbussen

Zorgvuldig de randen nakijken op sporen van lekkage en soortgelijke problemen. Als er lekkage wordt ontdekt, de brievenbus verwijderen en vóór herinstallatie voorzien van een randje van de eerdergenoemde kit als extra voorzorgsmaatregel.