Skip to main content

Montagehandleiding houten kozijnen (vervangen)

Stappenplan kozijn vervangen

1. Inmeten

U meet de breedte en de hoogte altijd aan de buitenzijde van het kozijn.
Meet horizontaal in op drie verschillende punten tussen de zogenaamde steendag (van metselwerk tot metselwerk). De kleinste maat is leidend. Haal 5 millimeter van de kleinste maat af.
Meet daarna het kozijn verticaal. Dit doe je ook op drie verschillende punten. Ook hier is de kleinste maat leidend. Meet vanaf onderkant bestaand kozijn tot het metselwerk (boven het kozijn). Haal 5 millimeter van de kleinste maat af.
Mocht het bestaande metselwerk erg slecht zijn dan kunt u ook een grotere speling aanhouden (naar eigen inzicht).

2. Sloop van het oude kozijn

Bij de sloop van een oude kozijn begint u met het verwijderen van de draaiende delen (ramen en/of deuren). Bij kozijnen met vast glas snijd u eerst de kitrand los met een lang stanleymes. U verwijdert de glaslatten en daarna het glas met een zuignap. Hierna verwijderd u de eventuele tussenstijlen en dorpels door ze op 2 plekken schuin door te zagen. Je haalt het stukje dat je hebt gezaagd er tussenuit, zodat je de stijlen en dorpels verder kunt verwijderen (deze kunt u nu losbreken). Hierna verwijderd u de buitenstijlen en de dorpels van het kozijn op dezelfde manier. Probeer bij het slopen van de buitenstijlen en de dorpel de bestaande spouwlat te behouden! Laat het eventuele bestaande lood boven het kozijn op zijn plaats zitten en haal het oude kozijn eruit.
Let bij het verwijderen van een bestaand kozijn goed op of het bestaand metselwerk/rollaag boven het kozijn nog goed op zijn plaats zal blijven zitten!!!. Een kozijn mag geen dragende functie hebben, maar dat is geen garantie dat uw huidig kozijn op dit moment uw metselwerk erboven op zijn plaats houd!

3. Het nieuwe kozijn plaatsen

Bij het plaatsen van het kozijn is het belangrijk om de speling aan de zijkanten gelijk te verdelen, zodat de naad rondom het kozijn gelijk is. Het kozijn moet waterpas zijn, zodat je geen problemen krijgt met de bewegende delen. Als het kozijn in de muuropening is geplaatst, is het de bedoeling dat één persoon het kozijn op zijn plek houdt. De andere persoon kan het kozijn dan vast schroeven met speciale kozijnschroeven. (aanbevolen schroefafstand is  max. h.o.h. 400mm in de kozijnstijlen)

Kozijn met gesloten ramen/deuren monteren (let op dat de hang- en sluitnaden evenwijdig blijven en niet veranderen)

4. Afpurren en aftimmeren

De ruimte die overblijft na het monteren van het kozijn, moet rondom afgepurt worden vanuit de binnenzijde. Je spuit de ruimte tussen het kozijn en de stelstrook/muur vol met pur. Als de pur droog is, snijd u de randen af. Hierna kunt u de kozijnen aan de binnenkant aftimmeren en is het kozijn helemaal klaar!

5. Kozijnen met Ekosiet/composiet onderdorpel (bij deuren)

Ondersteuning
Zorg ervoor dat er een maximale ondersteuning van de dorpel plaatsvindt zodat de dorpel niet kan doorveren of rond kan gaan staan. Als de dorpel kan doorveren komt er extra nadelige belasting op de verbindingen.

Verankering
Zorg er altijd voor dat er geschikte ankers geplaatst worden op maximaal h.o.h. 300 mm van elkaar en startend op 150 mm vanaf de dagkant van de eindstijl. Zorg ook voor ankers links en rechts onder de tussenstijlaansluiting op 100 mm van de dagmaat. Verdeel in het geval van tussenstijlen de ankers ook op maximaal h.o.h. 300 mm.

6. Aandachtspunten

Hang- en sluitwerk niet schilderen, en bouwresten direct verwijderen.
Beglazen conform NEN3576.
Onderhoud conform voorschriften.