Skip to main content

Onderhoud van houten gevelelementen (kozijnen)

Bij houten kozijn online zullen alle kozijnen in de voorlak geleverd worden. Het is belangrijk dat u deze kozijnen binnen 6 maanden (transparant) of binnen 12 maanden (dekkende kleuren) aflakt.

Hopelijk geeft u geen spijt van het kopen van uw kozijnen op onze website en voldoen ze aan al uw wensen. Wij zijn specialist in het fabriceren van houten kozijnen. Voor het leveren van de houten kozijnen zijn er ook verwerkingsvoorschriften dien van belang zijn en die informatie geven over de toepassing van al onze kozijnen. Als u daar meer over wilt weten kunt u altijd contact met ons opnemen. Een woning is een waardevol bezit waar je voorzichtig mee moet zijn, het is daarom erg belangrijk dat er veel aandacht en onderhoud aan wordt besteed.

De kwaliteit van houten gevelelementen (kozijnen)

Wanneer we beginnen met het fabriceren van de gevelelementen gelden niet alleen zware kwaliteitseisen voor het hout van de kozijnen, deuren, ramen en gevelelementen maar ook zeker voor het fabriceren van alle producten binnen de fabriek. Voordat de alle gevelelementen de fabriek uitgaan voor de levering worden de kozijnen daarom eerst twee keer in de (grond)verf gezet.

Afbouw en oplevering een kwestie van samenwerken

Je ziet steeds vaker gebeuren dat fabrikanten van gevelelementen het gehele pakket afleveren, met isolerende beglazing en volledig in de voorlak. Nadat het gehele pakket bij u is afgeleverd moet eerst het glas nog geplaatst worden en moet daarna alles nog afgeschilderd worden. Voor een lange levensduur van uw kozijnen is het essentieel om het plaatsen van het glas door een specialist te laten verzorgen. Nadat het glas het is geplaatst is het belangrijk dat alles nog afgeschilderd wordt, dit om ze te beschermen tegen wind en regen en om de kozijnen een lange levensduur te geven. Voordat de schilder aan de slag gaat bekijkt hij eerst of het kozijn eventuele beschadigingen bevat en repareert deze dan direct. Het afschilderen van het kozijn zorgt niet alleen voor een langere levensduur maar de definitieve kleur zorgt ook voor een toegevoegde uitstraling aan uw woning.

*Toevoegen: Het plaatsen van kozijnen want dat doen houten kozijn online niet

Onderhoud, hoe doen we dat?

Nadat het kozijn geplaatst is, het glas geplaatst is en alles afgeschilderd is gaat het onderhoud van de kozijnen in uw handen verder. Ondanks het feit dat de kozijnen op en top verzorgd zijn door de specialisten, is het belangrijk dat er nog extra aandacht nodig is om ervoor te zorgen dat jij zo lang mogelijk kan genieten van de kozijnen. Wanneer de kozijnen veel te verduren krijgen, denk aan langdurige toetreding van vocht, dan kan dat veel impact hebben op het hout van de kozijnen. Normaliter worden de kozijnen zo gemaakt dat ze beschermd worden tegen toetredend vocht. Wanneer kozijnen langdurig in gebruik zijn, kunnen er beschadigingen ontstaan. Beschadigingen die ervoor zorgen dat de beschermende werking van de verf afneemt. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de kozijnen goed onderhouden worden. Probeer minsterns één keer per jaar, misschien een paar keer per jaar, de kozijnen te reinigen en te inspecteren op beschadigingen of onregelmatigheden. Toch is vervuiling iets wat je moeilijk kan vermijden bij buitenkozijnen, bijvoorbeeld stofdeeltjes kunnen aan de verf gaan hechten maar als je ervoor zorgt dat deze stofdeeltjes niet de mogelijk krijgen dan ben je al heel ver met het onderhouden van je kozijnen.

Waarop letten?

Niet alleen het onderhoud kan zorgen voor een langere levensduur van de kozijnen, er zijn ook nog andere voorzorgsmaatregelen die daarvoor zorgen. Zoals al eerder gezegd werd is vocht funest voor de kozijnen. Het is daarom belangrijk dat de afstand tussen de laaggelegen houten onderdorpels en de tuin of bestrating minstens 50 mm is. Dit geldt niet voor laagreliëfdorpels. Vaak zie je dat bijvoorbeeld een terras direct tegen het houten kozijnwerk aangesloten is maar dit is eigenlijk niet de bedoeling. Hetzelfde geldt voor opgroeiend gras en planten die direct tegen het houtwerk aan groeien. Dit zorgt er allemaal voor dat het hout van de kozijnen nat blijft waardoor het vocht de kans krijgt het kozijn binnen te dringen. De kans is ontzettend groot dat de kwaliteit van de kozijnen hierdoor snel verslechtert. Voor de beschadigingen en verdere schade die hierdoor ontstaan zijn wij niet aansprakelijk.

Onderhoudsschema

Om het onderhoud van de kozijnen bij te houden is het verstandig om een schema te maken met bijvoorbeeld de schilder of de onderhoudsspecialist. Uitgaande van wat hierboven is beschreven is het belangrijk dat de kozijnen eerst een volledige schilderbeurt hebben gehad volgens het onderhoudsschema dat hieronder staat. Na een paar maanden is het verstandig de kozijnen te laten inspecteren om te kijken naar eventuele beschadigingen die opgelost moet worden. Hiervoor komt de vakman langs om de staat van het schilder- of beglazingskitwerk te beoordelen. Hij kijkt hierbij bijvoorbeeld ook naar de naden bij verbindingen en het afbrokkelen van de verf, dit zie je vaak gebeuren bij de onderdorpels, daar aan de kant van het huis waar vaak de zon op staat. Aan de hand van deze inspectie kan hij bepalen of er schilderwerk en eventuele reparatie direct nodig is, is dit niet zo, dan kan hij bepalen of het nog een jaar kan wachten. Is er schilderwerk nodig, dan kunt u eventueel kiezen voor een nieuwe kleur, dit geeft een nieuwe frisse uitstraling aan uw woning. Als u ervoor kiest om zelf de kozijnen te inspecteren, kunt u letten op de benoemde kwetsbare plekken, zo kunt u zelf adequaat reageren als u deze plekken opmerkt. Als u er ook voor kiest om zelf al het onderhoud bij te houden, denk aan schilderwerk en kitwerk, dan is het verstandig om u te laten adviseren door specialisten.

Onderhoudsadvies geveltimmerwerk Controle of inspectie

Zoals al eerder beschreven hebben de weersomstandigheden erg veel invloed op de verf van de kozijnen en vooral de kozijnen aan de zonkant van het huis. Donker geverfde kozijnen zijn daar al helemaal gevoelig voor, donkere kleuren trekken namelijk warmte aan. Door de zonnige zomerse dagen en het temperatuurverschil ‘s nachts vergeleken met overdag ontstaan er op de verflagen spanningen waardoor deze lagen sneller afbrokkelen en de verflaag zijn beschermende functie kwijtraakt waardoor vocht makkelijker kan toetreden tot de kozijnen. De zon kan ook funest zijn voor de kozijnverbindingen. De zon kan namelijk zorgen voor en openstaande naad en dat is niet goed voor het kozijn, deze moet zo snel mogelijk hersteld worden.

Niet alleen de verf is erg belangrijk om een langere levensduur te realiseren maar ook zeker het beglazingssysteem (met kit of rubbers) is van belang. Om ervoor te zorgen dat het vocht geen kans krijgt om onder het glas te komen is het belangrijk dat de naad tussen het houtwerk en het glas goed afgesloten is. Hier gebruiken wij kit (de natte beglazing) of rubber (de droge beglazing) voor. Kit zelf dient eigenlijk geen bescherming maar zorgt voor een goede hechting tussen glas en glaslat, wat wel heel belangrijk is.

Als u ervoor kiest om zelf de kozijnen te blijven onderhouden en er opnieuw schilderwerk nodig is, let dan wel op welke verf u gebruikt. De verf moet namelijk goed afgestemd worden op de ondergrond. Als u niet precies weet hoe dit zit kunt u de leverancier of een vakman contacteren.

Ook is de techniek van iedere behandeling een kunst op zich. Voor de levensduur en de kwaliteit van de kozijnen is het wel belangrijk dat alles goed behandeld wordt. Als zo’n behandeling slecht of te laat wordt uitgevoerd door de vakmannen dan kan dat een rol spelen bij eventuele aanspraken op garantie en het afhandelen van schade. Probeer hierom de schade-experts u daar niet op aan te laten spreken.